MLADINA KONZUM:
Pri temeljitem okrepčilu! (leto obiska: 2002)

K Dolganovim, tja v slepo črevo na meji Brkinov, so nas zvabili vrhunski užitki na bližnji turistični kmetiji Pri Andrejevih, katere gonilna sila, bivša učiteljica Mojca, nam je zaupala, da je gor rasla prav ob nonini in mamini domači košti v Košani. Seveda Ilovarjevemu, na temelju obraznih značilnosti in priljudnosti sklepajočemu sekstetu v Košani ni bilo težko identificirati Mojčinega brata, ki nam je poznavalsko stregel, kakor je le pobožno pričakovati v domači gostilni, in mame, ki je nastopala v vlogi sive eminence. Takoj, po spominski plošči v dozidani, hladni verandi, smo prepoznali tudi drugega utemeljitelja te učiteljsko-kuharske zarote, Dolganovega starega ata, za katerega napis sicer ne pove, ali je kot začetnik partizanskega šolstva vpeljal tudi gospodinjski pouk. Pri Dolganovih bi res lahko učili marsikoga, s turističnimi kmetijami vred, saj se na krožniku le malokdaj znajde kaj, kar ne bi prišlo iz hleva ali z njive gospodarja, ki zori izvrsten, kot putrček voljan pršut in salame, tudi divjo žrebičkovo, po domačem mleku vonjajoč sir pa si, kadar nima ravno svojega, sposodi pri sosedu. Njegova prekajena, seksi, postrani rezana klobasa je odločilno navdahnila tudi fenomenalno joto, zdrobov žličnik iz goveje juhe pa bi morali enostavno predpisovati na recept. V Košani nismo trpeli niti žeje, saj sta nas zalivala odličen refošk in piten sauvignon, in če je kdaj zastalo delovno orodje, so bili temu krivi mehki njoki in, kakor je prostodušno priznal gospodar, z žrebičkovega stegna urezan šnicel. Bi bilo po vsem sodeč skočne žrebičke pametneje vreči v golaž, ki bi na pašti pariral izvrstnemu govejemu in ne tako pretresljivi omaki iz zmrznjenih jurčkov? Pri Dolganovih smo se skusili tudi s sočno svinjsko kračo, svežo in mičken prekajeno klobaso, vzdihovali zaradi prilog, ne preveč pokuhane špinače, sladkega zelja in osvežilnih verzot (ohrovta) v kisu ter končali z rezino gibanice, ki ima tu – bojda zaradi manjših rok košanskih žena – v nasprotju s prekmursko le tri nadstropja. Je mogoče, da nas je pošten in z vrhunci bogat scenosled v do gosta prijazni hiši koštal le, kolikor bi stalo neambiciozno kosilo v kateri ljubljanskih prehranjevalnic? Vsi izračuni kažejo, da je!

Tudi po ponovni preverbi računa ne moremo dojeti, da smo za kosilo pri Dolganovih odšteli le okoli 2500 SIT na osebo!


MLADINA KONZUM:
Pri košatih muštacah! (leto obiska: 2007)

Minilo je nekaj let in nekaj neobveznih, med tednom opravljenih in ne tako prepričljivih obiskov in na vsem lepem Konzumovo čelništvo več ni vedelo, zakaj je v Špelci mazalo s kruhom in se prekopicevalo v sladostrastju. Ampak tisto, kar se devlje v lonec med tednom, ko od centrov konzumiranja odmaknjene oštarije strežejo bolj domačim pobom bolj tekoče zadeve, se seveda težko primerja z nedeljsko ponudbo in razpoloženjem. Razpoloženje pa je bilo tisto nedeljo podprto s tekočimi, trdnimi in niti ne tako obrobnimi zadevami, kakor je način in tempo strežbe ter občutek za odmerjanje jedi. Resda se je Ilovarjev septet z odposlancem črnogorskega dvora na čelu ustoličil tik pred popoldne vedno bolj aktualnim šankom, resda je bilo v podporo pitno vino in izborne žganjice, ampak Dolganovega ata je tisto popoldne čakal zahteven zalogaj – kako ustreči jedcem, ki se ne morejo zmeniti sami med seboj? Našemu gostitelju, katerega krasijo košate muštace in razumevanje za lačne soljudi, pa sploh ni bilo težko. Vzdražiti brbončice s pršutom in še mlado suho klobaso, ki ju strokovno zori sam, izvabiti prve vzdihe z jušnikom gospodinjine ješprenove mineštre in zmagoslavno končati prvi polčas z njoki in golažem iz divje in domače svinje. Ker smo si iz domače kuhinje priredili slow scenosled, smo Ilovarjevi zaporedoma nabodli še po tri grižljaje slastnega biftka od bikca, po dobro vilico nič slabše vratne pečenke istega bikca in po zelo prepričljiv vzorec kuhane prekajene klobase in pečenice. In se nam je zaradi pristnega okusa mesovja in preprostih, a domišljenih prilog skoraj prikazala Istra. Bledo govejo juho na stran - kaj bi Dolganovi, ki svoje goste kot kaka turistična kmetija razvajajo z lastnimi pridelki, šele ušpičili, ko bi si omislili gradelo?

Pri Dolganovih smo pomazali za manj od 25 € po osebi.

"OŠTARIJA" ŠPELCA:
  Borut Dolgan, Gostilna Špelca s.p.
  Gornja Košana 4
  6256 Košana
  Slovenija
  Tel. 05 753 04 13
  Email. borutdolgan@gmail.com

© 2010 Gostilna Špelca, Powered by AlexZ

d